Vergoedingen en tarieven

 

Er zijn twee soorten vergoeding:

 

1. via de zorgverzekeraar (18 jaar en ouder)

2. via de gemeente (tot 18 jaar)

 

ad 1. 

De hulp die aangeboden wordt vanuit Reflect valt bijna altijd onder verzekerde zorg. Hierbij maakt het niet uit bij welke zorgverzekeraar je verzekerd bent. Op dit moment bied ik geen gecontracteerde zorg aan. Dit betekent dat je zelf de facturen in moet dienen bij de zorgverzekeraar om ze vergoed te krijgen (restitutie basis). 

Hiervoor dien je wel een officiële verwijzing van een (huis)arts of gemeente te hebben. De verwijzer kan deze rechtstreeks naar de praktijk sturen of je neemt hem mee bij je eerste afspraak. Verder is het belangrijk om te weten dat er een eigen risico geldt. Dit is afhankelijk van de manier hoe je verzekerd bent. Zodra deze volledig is gebruikt, kom je in aanmerking voor vergoede zorg.

 

ad 2. 

Ben je jonger dan 18 jaar, dan val je onder de Jeugdwet. De hulp wordt hierbij vergoed door de gemeente. Op dit moment heeft Reflect geen contracten met gemeenten, wel is er een samenwerking met praktijk Ik ben Ik! in Eext (onderaannemerschap).

Ik ben ik! heeft contracten met vrijwel alle gemeenten in de provincies Drenthe en Groningen. Woon je in een van deze provincies? Dan kun je de kosten, met een verwijzing van de (huis)arts, volledig vergoed krijgen.

 

Verwijzing vindt plaats op basis van een aantal criteria: het vermoeden van een psychische stoornis, de ernst, de complexiteit, de risico’s en het te verwachten beloop van de klachten. Als een verwijzing toch niet passend blijkt te zijn, wordt u weer terugverwezen naar de huisarts/gemeente.

 

Er is vanaf 1 januari 2022 een nieuwe bekostiging van de GGZ:  het zorgprestatiemodel.
In het zorgprestatiemodel worden ggz-behandelingen niet 
meer als traject afgerekend, maar als losse zorgprestaties. 

Tarieven NZA in 2024 (de Nederlandse zorgautoriteit stelt deze maximale tarieven vast): Iedere zorgverzekeraar vergoedt een bepaald percentage van dit tarief. Dit verschilt per zorgverzekeraar. (ca. tussen de 70-90 % van de kosten)

Daarnaast kunnen andere zorgprestaties in rekening worden gebracht, bijvoorbeeld uitgebreidere diagnostiek of bijvoorbeeld een email contact of overleg met derden en voor een huisbezoek wordt er reistijd in rekening gebracht.

De duur van een consult bepaalt het tarief. Een intake duurt tussen de 60-90 minuten, een behandeling meestal 60 minuten, maar in sommige gevallen ook meer (tot max. 90).

No-show tarief een gesprek dient 24 uren van te voren worden geannuleerd. Bij te late afmelding ontvangt u een nota van 50 euro, deze kosten worden niet vergoed.

 

Hulpverlening zonder verwijsbrief en zonder vergoeding van de verzekeraar is ook mogelijk (mits er geen sprake is van verzekerde zorg). Je krijgt dan elke maand een factuur, die je binnen 14 dagen moet betalen. Hiervoor gelden de volgende tarieven.

N.B. bovenstaande dient tijdens de intake te worden gemeld!

 

Psycholoog basisverzekering + vergoeding (2024) - Zorgwijzer

 

 

Tarieven 2024
HTML bestand – 49,9 KB 44 downloads